Pensia se acorda tuturor cetatenilor romani care indeplinesc conditiile standard cumulativ . Varsta de pensionare specifica respectiv stagiul minim de cotizare fiind conditiile critice care permit pensionarea in sistemul public de pensii prevazut de legile in vigoare. Varsta standard de pensionare difera de la o functie la alta , de la barbati si femei iar atingerea ei depinde de data nasterii. In momentul actual varsta minima de pensionare la barbati este 65 de ani in timp ce la femei este 63 de ani.

 

La ce varsta se pot pensiona barbatii?

 

In cazul barbatilor lucrurile sunt foarte simple si puse la punct . In luna ianuarie 20211 s-a reglementat ca pentru barbati varsta de pensionare sa fie 65 de ani. Barbatii se pot pensiona daca au implinit varsta minima respectiv stagiul de cotizare minim

 

Stagiul minim de cotizare este de cel putin 15 ani munciti legal iar stagiul complet este de 35 de ani de munca .Este foarte important de stiut ca barbatiii pot iesi la pensie mai devreme daca au lucrat in conditii speciale de munca. Acestia beneficieaza de o reducere semnificativa de a varstei de pensionare standard direct proportionala cu perioada lucrata in conditiii de munca speciala.

La ce varsta se pot pensiona femeile?

 

Pentru femei stagiul complet de pensionare este de 31 de ani in munca legala . Cu toate acestea varsta standard de pensionare pensionare pentru ffemei a tot crescut in ultimii ani seminificativ.

De baza a ramas ca varsta de pensionare pentru femei sa fie 63 de ani insa aceasta valoare poate fi atinsa treptat prin esalonare in urmatoriii ani. Spre exemplu in anul curent femeile se pot pensiona daca au indeplinit 62 de ani. Asemenea barbatilor , femeile pot beneficia de o reducere a varstei de pensionare daca au lucrat in conditii speciale de munca , aceasta reducere a perioadei  varstei de pensionare fiind proportionala cu perioada muncita in conditii speciale.

Cum poti afla varsta la care vei iesi la pensie?

 

Portalul CNPP pune la dispozitia persoanelor fizice din Romania un calculator online pentru aflarea varstei la care se pot pensiona cetatenii. Pe site ul pus la dispozitie sunt oferite datae reale si eligibile in functie de data la care sunt nascuti romanii cu cele doua stagii de cotizare, cel minim si cel complet de cotizare.

 

Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a afla varsta la care poti iesi la pensie este  să accesezi site-ul oficial al CNPP, iar aici să accesezi secțiunea Cand ma pot pensiona care se afla in partea de sus pe pagina de pornire a site-ului. Apoi va trebui sa introduceti  data nasterii respectiv sexul, iar în conformitate cu datele pe care le-ai introdus, algoritmul implementat va va oferi în mod total automat si real  vârsta și anul pentru pensionare. 

Mulți se întreabă cum să câștige bani online, o preocupare
Procedura redobandire permis auto: Cum recuperati permisul suspendat? Ați rămas
Îți dorești un anumit grad de stabilitate financiară și siguranță
drmax.ro/
flanco.ro/
noriel.ro

Cum afli la ce varsta poti iesi la pensie. Calculator automat a varstei de pensionare.

13 septembrie 2023
Pensia se acorda tuturor cetatenilor romani care indeplinesc conditiile standard cumulativ . Varsta de pensionare specifica respectiv stagiul minim de cotizare fiind conditiile critice care permit pensionarea in sistemul public de pensii prevazut de legile in vigoare.