Pensiile romanilor vor creste anul urmator. Ministrul de finante actual al Romaniei a anuntat public procentul cu care vor creste pensiile urmatorul an.


În prezent, nivelul punctului de pensie se situează la 1.785 de lei, dar ministrul Boloș a anunțat o creștere de 14%, ceea ce ar însemna o majorare de 250 de lei. Pe de altă parte, pensia minimă, care în prezent este de 1.125 de lei, ar experimenta o creștere de 157 de lei la aceeași rată de 14%. Cu toate acestea, în urma declarațiilor anterior făcute de premierul Ciolacu, se ia în considerare o majorare diferențiată pentru pensia minimă, cu un procent mai mare decât 14%.

La cat ar putea sa ajunga punctul de pensie? Scenarii pentru indexarea pensiilor de la inceputul anului urmator.

 

În contextul pensiilor speciale, ministrul a adus în discuție posibilitatea impozitării acestora cu un procent situat între 20% și 25%. Detaliile precise privind procentul de impozitare vor fi stabilite în funcție de evaluările de sustenabilitate efectuate. De asemenea, este de menționat că Comisia Europeană a solicitat impozitarea integrală a sumelor primite sub formă de pensii speciale. Cu toate acestea, decizia finală cu privire la acest aspect aparține Comisiei.

În ceea ce privește ajustarea pensiilor pentru anul 2024, există două opțiuni posibile. Prima variantă ar implica indexarea lor în funcție de rata inflației din luna martie, în concordanță cu recomandările Băncii Mondiale. Cea de-a doua variantă ar presupune recalcularea celor cinci milioane de pensii utilizând o nouă formulă stipulată în Legea Pensiilor.

 

De asemenea, se ia în considerare ca punctul de pensie să reprezinte fie 40%, fie 45% din câștigul salarial mediu brut, stabilit anual prin legea bugetului. Aceste decizii vor fi luate în funcție de evaluările și recomandările ulterioare, pentru a asigura o abordare sustenabilă a sistemului de pensii.

Mulți se întreabă cum să câștige bani online, o preocupare
Procedura redobandire permis auto: Cum recuperati permisul suspendat? Ați rămas
Îți dorești un anumit grad de stabilitate financiară și siguranță
drmax.ro/
flanco.ro/
noriel.ro

Cu cat vor creste pensiile. Pensiile romanilor vor inregistra o majorare semnificativa in 2024.

15 septembrie 2023
Pensiile romanilor vor creste anul urmator. Ministrul de finante actual al Romaniei a anuntat public procentul cu care vor creste pensiile urmatorul an.